El projecte europeu MED4Youth, liderat pel centre tecnològic Eurecat, ha estat reconegut amb el primer accèssit dels XV Premis Estratègia NAOS en la modalitat d’Alimentació saludable en l’àmbit familiar i comunitari atorgats per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició del Ministeri de Consum.
Els Premis d’Estratègia NAOS tenen com a finalitat reconèixer i donar major visibilitat als programes, intervencions o iniciatives que entre els seus objectius tinguin contribuir a la prevenció de l’obesitat, mitjançant la promoció d’una alimentació saludable, així com de la pràctica d’activitat física regular en el marc de l’Estratègia NAOS.
El projecte és el primer estudi d’intervenció nutricional on s’avalua de forma paral·lela en diferents països els efectes d’una intervenció dietètica basada en la dieta mediterrània enfront de l’obesitat en adolescents, amb la finalitat de promoure i ajudar a implementar hàbits saludables en aquest segment de població.
En aquest escenari, l’estudi, que es duu a terme entre joves d’11 a 17 anys catalans, italians i portuguesos que presenten sobrepès i obesitat, proposa la introducció d’aliments propis de la dieta mediterrània, com el pa de massa mare, els llegums, la magrana i la fruita seca.
Aquesta intervenció dietètica es combina amb la tecnologia i l’ús de la gamificació, mitjançant la utilització d’una app educacional adaptada als adolescents i als seus pares, buscant l’assoliment de continguts sobre nutrició i salut, i així, ensenyar els adolescents a menjar millor i a implementar bons hàbits sostinguts al llarg del temps, millorant la seva salut i qualitat de vida.
L’estudi es duu a terme a les instal·lacions de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, situades davant de l’Hospital Sant Joan de Reus. S’ha habilitat el correu electrònic [email protected] i el telèfon 636 944 723, perquè les persones que vulguin participar en l’estudi s’inscriguin com a voluntàries o consultin els seus dubtes.
En la seva XV edició, els Premis Estratègia NAOS van rebre un total de 46 sol·licituds per a les diverses modalitats, entre les quals es van seleccionar 25 finalistes.
El consorci del projecte MED4Youth, coordinat pel centre tecnològic Eurecat, compta també amb la participació de la Universitat de Parma, que lidera l’estudi a Itàlia, la Universitat de Coïmbra, que el lidera a Portugal, Shikma Field Crops (Israel), Scientific Food Center (Jordània) i Panishop-Novapan (Espanya). El projecte compta també amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola de la Selva del Camp (COSELVA), que subministra els fruits secs als participants.
El projecte forma part del programa PRIMA, que té el suport de la Unió Europea i ACCIÓ, el CDTI, l’Agència d’Innovació d’Israel, el Ministeri de l’Educació, la Universitat i de la Recerca d’Itàlia (MIUR), el Fons de Suport a la Investigació Científica de Jordània i de la Fundació per a la Ciència i la Tecnologia de Portugal (FCT).
Més informació sobre l’estudi del projecte MED4Youth aquí