El centre tecnològic Eurecat estudia l’efectivitat d’una nova teràpia basada en un multi-ingredient d’aminoàcids per millorar l’impacte de l’obesitat i la malaltia del fetge gras no alcohòlic en la salut de dones en l’etapa de la menopausa.
En concret, la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat posarà en marxa una intervenció nutricional de tres mesos amb dones amb menopausa, per estudiar els efectes d’aquest ingredient nutracèutic en la reducció del greix visceral i l’esteatosi hepàtica de les voluntàries.
Actualment, el 29 per cent de les morts anuals a Espanya es relacionen amb la malaltia cardiovascular, el qual està fortament associat amb l’obesitat, que afecta un 30 per cent de la població, i amb la malaltia del fetge gras, que pateix una de cada quatre persones.
Com explica l’investigador de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat i coordinador del projecte, Xavier Escoté,
“el multi-ingredient d’Eurecat és una combinació d’aminoàcids del metabolisme de la histidina i, per tant, amb el seu tractament es redueixen els efectes secundaris propis de les teràpies actuals, el que suposa un avantatge per a la salut de les persones”.
“La histidina és un aminoàcid essencial i, com a tal, només el podem obtenir de la dieta. Per això, hem vist que en persones amb fetge gras, la microbiota intestinal degrada amb més intensitat la histidina impedint les seves accions beneficioses a nivell de fetge gras o de teixit adipós”,
detalla l’investigador.
A més, la investigadora de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, Andrea Costa indica que
“en les proves realitzades fins al moment, la teràpia amb aquest nutracèutic presenta una gran efectivitat, ja que genera una reducció de més del 15 per cent de greix visceral i de més del 70 per cent de la malaltia hepàtica”.
Per això, afegeix,
“Eurecat posa en marxa una intervenció per estudiar la seva efectivitat també en les dones en l’etapa de la menopausa que presentin aquestes malalties cardiovasculars”.
L’estudi es desenvoluparà en el marc del projecte anomenat Fathis+, que compta amb la col·laboració de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI).
El centre tecnològic Eurecat va desenvolupar aquest ingredient nutracèutic i l’estratègia de tractament de l’obesitat i la malaltia del fetge gras no alcohòlic amb aquest producte en el marc el projecte Fathis,
“amb l’objectiu de millorar la qualitat i l’esperança de vida de les persones afectades per ambdues malalties”,
assenyala la directora de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, Nàdia Ortega.