El projecte SOULFOOD reuneix productors agrícoles i iniciatives socials per avançar en una aplicació digital que lluita contra el malbaratament alimentari

El projecte SOULFOOD reuneix productors agrícoles i iniciatives socials per avançar en una aplicació digital que lluita contra el malbaratament alimentari

Redacció: 20/09/2024

  • Un esdeveniment d’aprenentatge mutu permet compartir necessitats i demandes de productors locals i iniciatives socials per tal de poder perfeccionar l’aplicació digital que busca millorar la gestió dels excedents alimentaris

El projecte SOULFOOD, liderat per la Diputació de Tarragona i amb la participació de diverses entitats de la demarcació – l’Ajuntament de Reus (a través del Centre Social El Roser i REDESSA), la Fundació Espigoladors i el Clúster TIC Catalunya Sud – i d’altres de països europeus avança en la creació de l’aplicació que ha de contribuir a mitigar el malbaratament alimentari en origen. Per tal d’adaptar aquesta eina a les necessitats dels seus usuaris, el projecte ha reunit a set entitats socials i nou productors agrícoles locals al Centre Social El Roser, a Reus, aquest passat dimarts a la tarda.

La Fundació Espigoladors, el Clúster TIC Catalunya Sud i el Centre Social El Roser han estat els socis encarregats d’organitzar l’esdeveniment d’aprenentatge mutu que ha tingut lloc aquest dimarts. La trobada ha permès, a través de dinàmiques de grup participatives, que els productors agrícoles i els representats d’entitats socials locals assistents hagin posat en comú com gestionen uns els excedents alimentaris i els altres quines necessitats logístiques i de productes alimentaris tenen. 

Aquesta actuació forma part del paquet de treball 2 del projecte SOULFOOD, que se centra en la identificació i proves de solucions digitals per a una producció agrícola i d’aliments sostenible. Els socis del projecte de Lituània i Romania també organitzen aquest mes de setembre trobades similars entre productors i entitats locals. Les conclusions de les tres trobades es posaran en comú i serviran per perfeccionar l’eina tecnològica que s’ha desenvolupat i que, en breu, iniciarà un període de proves per part de diversos productors agrícoles locals dels tres territoris. 

SOULFOOD, un projecte amb ànima

SOULFOOD és un projecte que durant dos anys busca fórmules basades en la innovació tecnològica per fer arribar els excedents de les produccions agrícoles a iniciatives socials. El projecte té un pressupost global de 801.739,88 euros, un 90% dels quals són finançats pel Fons Social Europeu Plus i compta amb la participació, a més de la Diputació de Tarragona, de l’Ajuntament de Reus, REDESSA amb el Hub Foodtech & Nutrition, el Clúster TIC Catalunya Sud i la Fundació Espigoladors. També compta amb quatre socis europeus, referents en els sectors de la innovació agroalimentària i el social: el Lithuanian Innovation Center (Lituània), el Digital Innovation Hub Agri-Food (Lituània), l’Ajuntament de Roman (Romania) i l’ONG Boroume – Saving food saving lifes (Grècia).  

SOULFOOD s’organitza en quatre paquets de treball: la gestió i coordinació, la identificació i proves de solucions digitals per a una producció agrícola i d’aliments sostenible, la identificació de solucions per millorar les iniciatives socials de distribució alimentària i la comunicació. Cada un d’aquests paquets de treball té associades diferents activitats, liderades per un dels socis i participades per diferents socis cada una. D’aquesta manera, es busca poder conèixer diferents maneres de treballar i aprendre de bones pràctiques internacionals, per tal de poder provar aplicar-les a la realitat de cada un dels diferents territoris participants. 

Més informació sobre el projecte Soulfood

Galeria