- El Hub Foodtech & Nutrition, impulsat per REDESSA i l’Ajuntament de Reus, ha celebrat avui una sessió tècnica sobre les aplicacions de la intel·ligència artificial (IA) al sector agroalimentari.
- La jornada ha estat organitzada en col·laboració amb del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, la DOP Siurana, l’Escola Agrària Mas Bové i la Cadena Ser, dins de la seva iniciativa I+D Agro.
La sessió, celebrada a les instal·lacions de firaReus Events, ha reunit una vuitantena de professionals de les empreses adherides al Hub, d’altres empreses agroalimentàries i d’empreses del sector tecnològic. Així mateix, ha comptat amb la presència del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig.
Durant la jornada, s’han abordat aspectes com l’aplicació de la tecnologia per millorar l’eficiència del sector primari, per tal de superar el repte de proveir d’aliments a una població mundial en creixement enfront d’uns terrenys de cultiu limitats. Les diverses ponències han anat desgranant les aplicacions pràctiques de la IA en camps tan diversos com els processos productius, la gestió i anàlisi de dades, la comunicació i el màrqueting o l’atenció al client, entre d’altres. Eines que han de permetre la digitalització d’aquest sector estratègic de l’economia catalana per fer-lo més eficient i sostenible.
L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha fet valdre
«la voluntat del Hub Foodtech & Nutrition de treballar els reptes del sector amb dinàmiques que integrin agents de la quàdruple hèlix (administració, empresa, centres de coneixement i ciutadania), i de l’Ajuntament de Reus de continuar impulsant aquest projecte, que uneix dos sectors estratègics de la nostra ciutat i que és un exemple pel territori i pel conjunt del país».
En el mateix sentit s’ha expressat el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig, qui ha explicat que
«des del sector agroalimentari hem de promoure projectes de país com el Hub Foodtech & Nutrittion, que ens projecten al món i generen una conversa amb tota la cadena de valor del sector agroalimentari» i ha afegit que «els tres eixos per un sector agroalimentari més competitiu passen per la innovació i la transferència tecnològica; la formació i el talent; i la inversió per generar unes infraestructures més eficients.»
El programa de la jornada
El programa ha inclòs dues ponències i una taula rodona. En primer lloc, Agustí Jardí, soci i director acadèmic a BIMmaster PRO i soci fundador i director de l’Àrea de Consultoria a Apogea Consulting, ha abordat “L’ús de la IA per millorar la gestió a tota la cadena de valor del sector agroalimentari”. A continuació, s’ha donat pas a la ponència “Casos d’ús de la IA a l’agricultura”, a càrrec de Cecilio Angulo, catedràtic d’IA i Robòtica de la Universitat Politècnica de Catalunya i president de l’Associació Catalana d’IA, ACIA.
A continuació, ha tingut lloc la taula rodona “Oportunitats empresarials de la IA al sector agroalimentari”, moderada per la periodista de Cadena SER Eva Hidalgo i en la que han participat Vicenç Segalés, director industrial de Frit Ravich; Rubén Vigata, director de Supply Chain d’Alifarma; David Comas, director d’Advanced Analytics & Artificial Intelligence de Basetis i Fran Garcia, coordinador tècnic de CIDAFcat, Centre d’Innovació Digital Agroalimentari Forestal.
Per acabar, Lourdes Ridameya, responsable de Promoció de l’Institut Català de Finances (ICF), ha estat l’encarregada d’exposar les diverses opcions de finançament que l’ICF ofereix al sector primari català.
Aquesta sessió tècnica és la darrera jornada de treball programada pel Hub Foodtech & Nutrition, per aquest 2024. De cara al 2025, aquest pol que aplega centres de recerca, institucions, empreses i organitzacions vinculades al sector agroalimentari al territori, ja treballa en noves jornades i formacions; i en el seu catàleg de nous serveis per a les empreses adherides.
El Hub Foodtech & Nutrition compta amb el patrocini de les empreses Salut i Treball i Balañà Eguía.