Amposta reuneix representants de la indústria, la recerca i l’administració per a reflexionar sobre el futur del sector de l’arròs

Amposta reuneix representants de la indústria, la recerca i l’administració per a reflexionar sobre el futur del sector de l’arròs

Redacció: 12/02/2025

  • La I Trobada Internacional de l’Arròs és un fòrum estratègic per a identificar oportunitats i reptes del sector arrosser i establir un full de ruta per a la seva sostenibilitat

La primera edició de la Trobada Internacional de l’Arròs en el Delta de l’Ebre, organitzat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària (IRTA), reuneix de l’11 al 13 de febrer a representants de la indústria, la recerca i l’administració pública de tota Espanya. L’esdeveniment ha permès identificar oportunitats estratègiques i establir un pla d’acció per a garantir la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental del sector.

La primera jornada, celebrada en les instal·lacions de l’IRTA a Amposta, es va centrar en una anàlisi estratègica de l’arròs a Espanya, amb la presentació d’un informe sectorial a càrrec de Mar Català, investigadora del Programa Cultius Extensius Sostenibles de l’IRTA. “Hem tingut una jornada de treball en el qual han participat representants del sector productiu arrosser, la indústria, l’administració pública i centres de recerca de les diferents zones arrosseres del país i junts hem identificat accions que permetran afrontar els principals reptes als quals s’enfronta el sector. A Amèrica Llatina i el Carib, el FLAR ha desenvolupat durant 30 anys, una aliança públic-privada que ha donat origen a varietats en 15 països i ha transferit tecnologies als productors d’arròs que els han fet més eficients i sostenibles. Visualitzem que la col·laboració amb el FLAR pot contribuir a superar alguns dels reptes presents i futurs que enfronta el sector,” destaca Català.

Després de la presentació de l’informe, el debat es va traslladar a taules de treball on els participants van analitzar els desafiaments del sector, establint propostes concretes per al seu enfortiment.

Un punt destacat de la trobada va ser la intervenció d’Eduardo Graterol, director executiu de FLAR, qui va mostrar com la cooperació públic-privada a Amèrica Llatina ha impulsat la innovació i la rendibilitat de l’arròs. La seva exposició va obrir noves perspectives de col·laboració per al sector espanyol. Segons Graterol, “aquestes jornades han estat d’aprenentatge i ens han permès identificar prioritats de la recerca i la transferència de tecnologies per a millorar la sostenibilitat i la rendibilitat de l’Arròs. Els desafiaments ambientals, tecnològics i de mercats que enfronta el sector arrosser no tenen davanteres, per la qual cosa, a Amèrica Llatina, el Carib i Espanya tenim oportunitats per a augmentar la col·laboració i les aliances que enforteixin a la cadena arrossera i així incrementar l’oferta i la qualitat de l’arròs que arriba als consumidors dels nostres països.”

Innovació, sostenibilitat i sanitat vegetal en la XVIII Jornada Tècnica de l’Arròs

El segon dia, la XVIII Jornada Tècnica de l’Arròs es va dur a terme en les instal·lacions de Arrossaires del Delta de l’Ebre, consolidant-se com l’esdeveniment de referència del sector per a 2025. Durant la jornada, es van abordar temes com la producció eficient i sostenible de l’arròs a Amèrica Llatina, l’impacte del canvi climàtic i la captura de carboni, la sanitat vegetal i la innovació en fertilització sostenible. També es va presentar un balanç econòmic de les explotacions arrosseres en diferents zones de l’Estat, elaborat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació en col·laboració amb els productors.

Josep Usall, director general de l’IRTA, va destacar la importància d’aquesta trobada: “Durant les últimes 18 edicions, la jornada s’ha centrat en el nostre territori, consolidant un espai de trobada i debat per al sector. Enguany, amb la primera edició internacional, fem un pas endavant per a ampliar el nostre abast i reforçar la col·laboració global. La cooperació amb institucions com la FLAR ens brinda una oportunitat única per a compartir coneixement, generar noves sinergies i valorar la recerca i la innovació en el sector de l’arròs”.

Explorant la realitat de l’arròs en el Delta de l’Ebre

L’esdeveniment conclourà demà, 13 de febrer, amb una sèrie de visites tècniques clau per a conèixer de primera mà la realitat del cultiu de l’arròs en el Delta de l’Ebre. Els assistents visitaran una cooperativa arrossera, una comunitat de regants i el Parc Natural del Delta de l’Ebre, amb l’objectiu d’aprofundir en les pràctiques de producció i gestió de l’aigua en la zona.

L’èxit d’aquesta primera edició de la I Trobada Internacional de l’Arròs amb més de 100 assistents ha marcat un punt d’inflexió en la col·laboració entre la recerca, l’administració i el sector productiu. El full de ruta definit servirà com a base per a enfortir la competitivitat de l’arròs a Espanya i reforçar la seva sostenibilitat en un context global.