El centre tecnològic Eurecat Reus és pioner en la investigació dels beneficis d’ingredients, aliments i hàbits dietètics en la salut de les persones, mitjançant estudis d’intervenció nutricional i de nutrició de precisió que duu a terme amb la col·laboració de persones voluntàries. Aquests projectes contribueixen a la recerca, a la vegada que permeten que les persones voluntàries adquireixin coneixements per gestionar la seva alimentació i hàbits saludables.
Dirigits per l’equip investigador i de dietistes-nutricionistes experts en la promoció d’hàbits saludables de la Unitat Tecnològica de Nutrició i Salut d’Eurecat, que compta amb llicència de centre sanitari, es duen a terme estudis clínics en els quals s’integren els coneixements en nutrició, metabolisme, biologia molecular i anàlisi de dades amb les capacitats analítiques del Centre de Ciències Òmiques, una unitat mixta de la URV i el centre tecnològic.
“Actualment, creix la tendència global a consumir aliments que aportin beneficis per a la salut i les estratègies passen per considerar la personalització, l’adaptació dels productes al ritme de vida diària i les necessitats nutricionals específiques d’alguns segments de la població” i davant d’aquesta situació “és de vital importància l’evidència científica d’estudis per a validar tots els efectes saludables”, explica la directora de la Unitat Tecnològica de Nutrició i Salut d’Eurecat, Nàdia Ortega.
En aquest àmbit, també s’han desenvolupat estudis capdavanters en nutrició de precisió tant en població general com per a grups específics de població com les dones en període de postmenopausa, pel que fa a l’alimentació i la promoció de la salut, així com estudis per a la promoció de l’envelliment saludable o per millorar l’adherència a la dieta mediterrània.
Aquests projectes innovadors “s’emmarquen en l’aposta d’Eurecat cap a la nutrició de precisió, en la qual a més dels gens de la persona també es tenen en compte el seu metabolisme, la seva microbiota intestinal i el seu estil de vida per tenir una visió més completa i donar unes recomanacions nutricionals més precises, que permetin a les persones gestionar la seva alimentació, hàbits i benestar, de manera que es pugui prevenir de forma més efectiva l’aparició de malalties relacionades amb la dieta”, explica el director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Antoni Caimari.
Crida a voluntaris per avaluar la suplementació amb diferents formes de vitamina B12 en persones que segueixen una dieta vegetariana
Per als estudis que es troben en marxa, Eurecat Reus busca 54 persones que segueixin una dieta vegetariana per avaluar l’efecte de la suplementació de diferents formes de vitamina B12, no procedents de fonts animals, en un estudi que té en compte el major risc de patir deficiència per part d’aquest col·lectiu.
Per realitzar aquest estudi, anomenat NORMB12, es cerquen voluntaris que segueixin una dieta vegetariana, sense consum de carn i peix, però sí que poden consumir lactis i ous, que no se suplementin amb vitamina B12 i que presentin un dèficit marginal d’aquesta vitamina, el qual es determinarà amb les analítiques de la visita de pre-selecció de les persones voluntàries.
Com explica la investigadora de la Unitat Tecnològica de Nutrició i Salut d’Eurecat i directora del projecte, Anna Crescenti, “creix el nombre de persones que segueixen la dieta vegetariana com a part d’un patró alimentari saludable, però si aquesta no es fa de manera equilibrada pot comportar una ingesta inadequada de vitamina B12 i, per tant, presentar dèficits nutricionals”.
Crida a voluntaris per avaluar la mitigació dels símptomes de la rinitis al·lèrgica persistent
D’altra banda, en aquests moments Eurecat també treballa en l’estudi MICRORIN2, que avalua els efectes de la suplementació amb probiòtics sobre els símptomes de la rinitis al·lèrgica persistent i la qualitat de vida de les persones afectades, que suposen el 21,5 per cent de la població, amb un major impacte en nens petits i persones joves.
Per participar-hi, les persones voluntàries han de tenir entre 18 i 60 anys i no presentar cap malaltia gastrointestinal, autoinmunitària o anèmia, entre altres requisits.
Els estudis que desenvolupa la Unitat Tecnològica de Nutrició i Salut d’Eurecat tenen lloc a les seves instal·lacions a Reus. Per participar-hi s’ha habilitat el correu electrònic [email protected] i el telèfon 636 944 723 perquè les persones s’inscriguin com a voluntàries o consultin els seus dubtes.
Tota la informació sobre els estudis clínics i d’intervenció nutricional d’Eurecat, en aquest apartat web: https://eurecat.org/ambits-de-coneixement/nutricio-i-salut/estudis/