- Els nous espectròmetres de masses s’han instal·lat al Centre de Ciències Òmiques (COS), una unitat mixta de la Universitat Rovira i Virgili i el centre tecnològic Eurecat, a Reus.
- Els equipaments han estat finançats amb ajuts públics per a les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) del Ministeri de Ciència i Innovació amb Fons Next Generation de la Unió Europea en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
El Centre de Ciències Òmiques (COS), unitat mixta de la Universitat Rovira i Virgili i el centre tecnològic Eurecat, consolida la seva recerca capdavantera en metabolòmica i proteòmica aplicades a les ciències de la vida, la biomedicina, l’agroalimentació i el medi ambient, amb la instal·lació de dos nous espectròmetres de masses d’alta resolució i sensibilitat, a Reus.
La metabolòmica i la proteòmica són ciències que permeten estudiar la biologia des d’una perspectiva integral. La metabolòmica analitza els metabòlits, molècules petites que reflecteixen l’estat metabòlic d’un organisme, mentre que la proteòmica se centra en l’estudi global de les proteïnes, incloent-hi la seva estructura, funció i interaccions. Aquestes disciplines tenen aplicacions clau en la salut, com el descobriment de biomarcadors, el seu monitoratge i el desenvolupament de teràpies dirigides; en biotecnologia, on ajuden a optimitzar processos industrials i a la producció de compostos útils; i en estudis medi ambientals, on contribueixen al monitoratge d’ecosistemes i als estudis de biodegradació de contaminants, essent eines essencials per abordar reptes en múltiples àmbits.
Per reforçar la recerca en aquests àmbits, el Centre de Ciències Òmiques ha incorporat dos nous espectròmetres de masses. D’una banda, l’instrument Xevo TQ Absolute de Waters Corp., un equip de cromatografia líquida acoblada a un espectròmetre de masses del tipus triple quadrupol, que compta amb la màxima sensibilitat disponible al mercat actualment. Aquest equipament ofereix diversos modes d’ionització de molècules i d’adquisició de dades entre els que destaca el nou mode “RADAR” que, amb una sola injecció, aporta dades simultànies d’escombrat complet i de monitoratge de reaccions múltiples.
I, d’altra banda, ha instal·lat un equip Orbitrap IQ-X Tribid de Thermo Scientific que és un sistema de massa precisa d’alta resolució i està dissenyat per a l’anàlisi de metabolòmica, podent analitzar un ampli nombre de petita molècula tant en estudis dirigits com no dirigits.
Segons la directora tècnica del COS, Núria Canela, són “equips capdavanters en estudis de metabolòmica, gràcies a la seva alta sensibilitat, resolució i capacitat d’anàlisi exhaustiva”.
“En biomedicina, el Xevo TQ Absolute permet la detecció de biomarcadors en concentracions mínimes (femtograms), essent clau per al diagnòstic precoç de diferents malalties com el càncer, mentre que l’Orbitrap IQ-X Tribrid, amb una fidelitat isotòpica superior, facilita l’estudi detallat de rutes metabòliques complexes que serveixen de suport al desenvolupament de nous fàrmacs. A més, en el medi ambient, el Xevo destaca en la quantificació precisa de contaminants en aigües i sòls, mentre que l’Orbitrap aborda estudis avançats, com les interaccions entre contaminants i la microbiota ambiental”. Gràcies a aquestes característiques, “aquests equips són referents en el camp de la metabolòmica i essencials per mantenir i augmentar les nostres capacitats per resoldre reptes en múltiples àmbits”, detalla Núria Canela.
Així mateix, el director acadèmic del COS, Manuel Suárez, afegeix que “en nutrició i alimentació, ambdós instruments contribueixen a la caracterització de metabòlits i pèptids bioactius en aliments, l’anàlisi de contaminants i la verificació de l’autenticitat dels productes, essent equipaments clau per innovar en aquests àmbits de recerca”.
Els equipaments han estat finançats en un 90 per cent amb ajuts públics per a les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars del Ministeri de Ciència i Innovació amb Fons Next Generation de la Unió Europea en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i cofinançats en un 10 per cent pel centre tecnològic Eurecat.
Les tecnologies òmiques i el seu potencial en la medicina i la nutrició personalitzades
En paraules del director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Antoni Caimari, “les tecnologies òmiques com la genòmica, proteòmica i metabolòmica, entre d’altres, permeten l’anàlisi de grans quantitats de dades biològiques dels individus i, per tant, la seva caracterització a nivell molecular. Això és de gran importància per millorar el diagnòstic i la caracterització de malalties, per al desenvolupament de teràpies personalitzades i per a la interpretació de la resposta terapèutica”.
A més, en clau preventiva, “gràcies a l’estudi del genoma i del metabolisme, i a la seva precisa caracterització utilitzant les ciències òmiques, podem avançar cap a l’assoliment d’una nutrició de precisió, que permet saber quins aliments o nutrients són més beneficiosos per a una persona o bé per a grups de persones amb un metabolisme més similar”, afegeix Antoni Caimari.
Els nous equipaments se sumen a les tecnologies punteres del Centre de Ciències Òmiques, que juntament amb el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) i la Unitat de Proteòmica del CRG i UPF formen la ICTS OmicsTech.
El Centre de Ciències Òmiques ofereix una gamma completa de serveis de recerca de biomarcadors en els diferents àmbits de la salut, alimentació i medi ambient, des del suport en el disseny de projectes fins a l’anàlisi i integració de les dades obtingudes en diferents tecnologies òmiques.
Aquestes tecnologies ofereixen un gran potencial en la medicina i la nutrició personalitzades, on es fa ús de la informació genètica, biomarcadors moleculars, i informació sobre l’estil de vida de la persona.
Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email [email protected] o al mòbil 630 425 169.
Sobre Eurecat
Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 750 professionals que generen un volum d’ingressos que supera els 62 milions d’euros anuals i dona servei a 2.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Eurecat compta amb onze seus a Catalunya, situades a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, i amb una seu a Xile. Enguany, ha ampliat la seva presència territorial amb una seu a Màlaga i obrirà també delegació a Madrid. Així mateix, Eurecat participa en més de 200 grans projectes consorciats d’R+D+I nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 200 patents i 10 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org