El centre tecnològic Eurecat realitza un estudi per avaluar els efectes de la suplementació amb probiòtics sobre els símptomes de la rinitis al·lèrgica persistent i la qualitat de vida de les persones afectades, que suposen el 21,5 per cent de la població, amb un major impacte en nens petits i persones joves.
La rinitis al·lèrgica és un problema de salut caracteritzat per la inflamació de la mucosa nasal a causa d’una reacció del sistema inmunitari en l’exposició d’al·lèrgens mediambientals com el pèl d’animals, plomes, pol·len, àcars de la pols i espores fúngiques en aquelles persones sensibilitzades. Es calcula que solament a Europa, els casos confirmats de rinitis al·lèrgica són entre un 17 i un 28,5 per cent, amb una prevalença del 22,7 per cent.
“La causa més predominant de la rinitis al·lèrgica és l’al·lèrgia als àcars de la pols i això pot comportar que el pacient tingui molèsties tot l’any”, explica l’al·lergòleg de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus Dr. Òscar Sotorra. “En l’al·lèrgia hi intervenen diverses cèl·lules que formen part del sistema immunològic i hi pot haver relació amb certes malalties i els microorganimes que viuen a l’intestí”, afegeix.
Com explica la investigadora de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat i investigadora principal del projecte, Anna Crescenti, “tot i que la rinits al·lèrgica no s’associa a una morbiditat i mortalitat greus, els seus símptomes poden afectar significativament la qualitat de vida dels pacients que pateixen aquesta malaltia, disminuint la qualitat del son i la funció cognitiva, provocant irritabilitat i fatiga i, en conseqüència, una disminució del rendiment laboral”. A més, els pacients amb rinitis al·lèrgica tenen un major risc de patir infeccions respiratòries i asma.
Per participar a l’estudi que realitza Eurecat s’ha de tenir entre 18 i 60 anys i acreditar un diagnòstic de rinitis al·lèrgica persistent als àcars de la pols , a més de no presentar cap malaltia gastrointestinal, autoinmunitària o anèmia, entre altres requisits.
L’estudi, anomenat MICRORIN_2, es perllonga durant tres mesos i es duu a terme a la seu d’Eurecat a Reus, situada davant de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. S’ha habilitat el correu electrònic [email protected] i el telèfon 636 944 723 perquè les persones que vulguin participar s’inscriguin com a voluntàries o consultin els seus dubtes.
“Considerant l’estreta relació entre el sistema inmunitari i els microorganismes que conviuen al nostre intestí, l’ús de determinats probiòtics en la quantitat adequada podria tenir un benefici en la salut, no solament en general, sinó també com a tractament emergent per a la prevenció de determinades al·lèrgies”, assenyala el Coordinador de recerca de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, el Dr. Josep Mª del Bas. En les seves paraules, “els resultats poden ser útils per avançar en nous tractaments per a la simptomatologia associada a la rinitis al·lèrgica persistent i, per tant, a la millora de la qualitat de vida de les persones diagnosticades”.
Tractament i seguiment de la simptomatologia
Durant l’estudi es duran a terme quatre visites, a la primera de les quals s’avaluarà l’idoïnetat per poder participar. A les persones seleccionades, la setmana següent se’ls farà una visita en la qual se’ls proporcionarà el tractament i se’ls faran diferents analítiques.
Els participants a l’estudi rebran el tractament corresponent durant dos mesos, temps durant el qual també realitzaran un qüestionari diari per avaluar la simptomatologia i medicació utilitzada associada a la rinitis al·lèrgica. Al cap de dos mesos de rebre el tractament, es durà a terme una tercera visita de finalització, on es faran noves analítiques i una avaluació de la seva qualitat de vida. Després d’un mes, es farà la darrera visita de l’estudi per fer un seguiment de la simptomatologia i de la qualitat de vida.
Els probiòtics i la microbiota intestinal
Segons l’Associació Científica Internacional per Probiòtics i Prebiòtics (ISAPP), els probiòtics són microorganismes vius que, quan s’administren en quantitats adequades confereixen un benefici en la salut mitjançant la seva acció directa a la comunitat de microorganismes que viuen en el tracte intestinal, l’anomenada microbiota intestinal.
Molts estudis publicats a la literatura científica suggereixen que alteracions en la microbiota intestinal podrien ser l’origen del desenvolupament de malalties de component al·lèrgic. Això podria estar relacionat amb alteracions al sistema inmunitari de la mucosa intestinal.