Eurecat estudia noves estratègies nutricionals per prevenir els símptomes de l’etapa de menopausa

Eurecat estudia noves estratègies nutricionals per prevenir els símptomes de l’etapa de menopausa

Redacció: 17/10/2022

L’Àrea de Biotecnologia del centre tecnològic Eurecat, amb seu a Reus, impulsa un estudi amb dones en etapa postmenopàusica, amb l’objectiu de definir millor futures estratègies nutricionals que ajudin a prevenir els símptomes i patologies associades a la menopausa. En aquesta etapa, el canvi hormonal que s’esdevé comporta una predisposició a patir malalties greus, com per exemple, l’increment de risc de malaltia cardiovascular, ictus, alteracions cognitives i osteoporosi.

En concret, el projecte She Health desenvolupat per Eurecat, compta amb un estudi en el qual s’analitzaran diferents paràmetres metabòlics, hormonals i de la microbiota intestinal de 200 dones en etapa de postmenopausa, per tal de definir, mitjançant l’aplicació d’algorismes, “grups que presentin uns trets metabòlics similars, per tal de dissenyar i assentar les bases científiques d’intervencions nutricionals innovadores i de precisió dirigides a cada un d’aquests grups”, afirma el director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, el Dr. Antoni Caimari.

Aquest projecte “s’emmarca en l’aposta d’Eurecat per la transformació alimentària cap a la nutrició de precisió, amb la finalitat de generar coneixement i tecnologies innovadores que permetin a les persones gestionar de forma cada vegada més autònoma el seu benestar i, a més, fer-ho amb una vocació preventiva”, destaca el director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, el Dr. Francesc Puiggròs.

Les voluntàries participants en l’estudi reben recomanacions dietètic-nutricionals específiques per a l’etapa de postmenopausa i basades en el patró saludable de dieta mediterrània, que han estat  elaborades per les dietistes-nutricionistes de la Unitat de Nutrició i Salut de l’Àrea Biotecnològica d’Eurecat. També participa a l’estudi la Unitat de Ciències Òmiques, una Unitat d’R+D+i mixta formada per professionals d’Eurecat i de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que durà a terme les anàlisis òmiques (metabòliques i de microbiota intestinal).