L’Àrea de Biotecnologia del centre tecnològic Eurecat ha llançat una crida per trobar 160 famílies, amb un fill o filla menor de 12 anys i un adolescent de 12 anys o més, que vulguin millorar els hàbits alimentaris de tots els seus integrants en base als principis de la dieta mediterrània i reforçar els coneixements en alimentació sostenible, amb la seva participació a l’estudi d’intervenció nutricional del projecte europeu SwitchToHealthy.
Les famílies voluntàries formaran part d’un programa educatiu dissenyat per dietistes-nutricionistes en el qual es farà ús de recursos digitals interactius, com una aplicació per rebre plans alimentaris personalitzats, activitats educatives per als adolescents i preparats saludables d’origen vegetal per als berenars dels infants.
L’estudi SwitchToHealthy, conduït per la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat a Reus i el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) a Castelldefels, es posa en marxa aquest novembre i tindrà una durada total d’un any. S’ha habilitat el correu electrònic [email protected] i el telèfon 636 944 723 (WhatsApp), a disposició de les famílies interessades.
Durant la seva participació a l’estudi, les famílies faran tres visites de seguiment a un dels centres d’Eurecat o a les seves escoles i instituts de la província de Tarragona i Barcelona. A la visita inicial, s’avaluaran els patrons de consum alimentari, mentre que a les visites que es realitzaran al setembre i novembre de 2024 es mesuraran paràmetres addicionals com el pes i l’alçada i es realitzaran qüestionaris en línia per avaluar l’estil de vida, factors alimentaris i socioeconòmics.
Per ser voluntaris cal disposar de telèfon mòbil, tauleta o ordinador amb accés a internet.
Com explica la coordinadora científica del projecte SwitchToHealthy, Noemi Boqué, i investigadora de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, “el projecte busca millorar l’adherència a la dieta mediterrània de tots els membres de la família, tant infants com adolescents i adults, a través de la promoció d’un canvi de comportament dietètic generat des de la pròpia família”.
El consorci del projecte està coordinat per l’empresa italiana especialitzada en innovació empresarial ENCO SRL i compta amb la participació de més de 18 socis d’Itàlia, Egipte, Espanya, Grècia, Líban, Marroc, Tunísia i Turquia, entre els quals es troben universitats, petites i mitjanes empreses, multinacionals, així com agents governamentals i centres de recerca i tecnològics. El projecte està finançat a través de la convocatòria PRIMA, amb el suport del programa Horizon 2020 de la Unió Europea.