L’IRTA fa conèixer la seva activitat al Camp de Tarragona

L’IRTA fa conèixer la seva activitat al Camp de Tarragona

Redacció: 05/04/2024

  • El futur del sector de l’oli a Catalunya, la preocupació en relació a la sequera i la valorització del sector agroalimentari han estat alguns dels temes que s’han tractat durant la 5a Taula Institucional del Camp de Tarragona.
  • El centre IRTA Mas Bové (a Constantí) ha reunit als principals agents territorials de la regió per tractar els projectes en marxa i les seves inquietuds en matèria de recerca i innovació agroalimentària.

Aquest dijous el centre IRTA Mas Bové (situat a Constantí, al Camp de Tarragona) ha acollit una nova edició de la Taula Institucional IRTA, que reuneix als principals agents i representants de diversos organismes de la regió. L’objectiu per part de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries ha estat recollir les seves inquietuds i necessitats sobre recerca i innovació en l’àmbit agroalimentari, així com explicar la recerca que fa l’IRTA al Camp de Tarragona.

La Taula ha començat amb una sessió de showcooking a càrrec de Montse Jiménez, responsable tècnica de la cuina experimental de l’IRTA a Mas Bové, creada en el marc del projecte PECT Nutrisalt. Allà els assistents han pogut participar d’una breu demostració dels actuals estudis sobre les lleis de maridatge, amb tres olis elaborats a la zona amb la col·laboració de l’IRTA, i que aquest any estan entre els 10 millors de l’Estat espanyol.

El director de l’IRTA, Josep Usall, ha fet d’amfitrió de l’acte i ha presentat el nou Pla Estratègic de l’IRTA 2024-2027. Una de les claus que destaca d’aquest és que “cal valoritzar més la importància del sector agroalimentari, és el més important a nivell industrial a Catalunya”. Per la seva banda, el Delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré Arroyo, ha reconegut a l’IRTA com “una institució de recerca, innovació i transferència tecnològica del sector agroalimentari al servei del sector i de les varietats pròpies del Camp de Tarragona, com són l’oli i la fruita seca. La seva incidència permet obtenir millors productes agroalimentaris i que tinguin més valor afegit”.

Seguidament, Agustí Romero, nou delegat institucional IRTA al Camp de Tarragona en relleu de Joaquim Brufau, ha explicat quin són els principals projectes de l’IRTA en marxa a la regió, incloent els treballs en olivicultura, fruita seca i nutrició animal, l’assistència al sector en temes d’ús eficient de l’aigua en agricultura o la construcció d’una planta de Biogàs per al tractament de purins a El Morell.

Tarragona, terra d’olis i de fruita seca

Un dels punts que s’ha volgut destacar primer ha estat la quantitat i diversitat de relacions que la institució manté amb agents del territori: universitats (com la URV), cooperatives (UNIO, Coselva, Valls, Cabacells, etc.), empreses (Borges, Crisolar, Pimes d’olis i fruits secs…) i escoles.

En producció vegetal, a Tarragona l’IRTA porta a terme activitats de conservació i estudi de la biodiversitat (ametller, avellaner, noguer, olivera, garrofer…), així com la millora genètica d’ametller i la obtenció de noves varietats. També el desenvolupament tecnològic de cultius de fruita seca i oli, i projectes relacionats amb el canvi climàtic i la sostenibilitat.

El centre IRTA Mas Bové acull l’equip de fructicultura especialitzat en olivicultura, i en aquest sentit s’han destacat com a fites exitoses el treball dels programes de millora de la qualitat de l’oli d’oliva català, i l’assessorament del panell de tast d’olis verges de Catalunya.

Pioners en recerca sobre nutrició animal

D’altra banda, en producció animal es treballa amb la millora de la sostenibilitat de l´alimentació en porcí i avicultura, sota els requeriments del model Europeu, i la seva circularitat. També per l’ús prudent d’antibiòtics en producció animal, i en la millora del benestar animal gràcies a una optimització de la composició de les dietes. Cal destacar que a Mas Bové es treballa en conjunt amb el CiPA per la valorització de noves fonts de proteïna alternativa, basada en plantes, fongs o insectes.

Localitzat a Mas Bové, trobem el programa de Nutrició animal de l’IRTA, un dels pocs grups científics amb una fàbrica de pinsos pilot a Europa. Aquest grup ha estat pioner a l’Estat espanyol en l’avaluació dels efectes de productes biotecnològics sobre la millora de l’aprofitament de cereals propis, la reducció dels efectes medi ambientals i el benestar animal.

Per acabar la sessió, els assistents de la Taula han agraït l’esforç de l’IRTA per fer arribar al territori la seva recerca. Han destacat que el sector agroalimentari pateix una visió sovint molt esbiaixada, i que cal valoralitzar-lo i fer difusió de les seves dades reals a tota la societat. Tanmateix, s’han mostrat preocupats per temes com el relleu generacional sector, i els reptes derivats del canvi climàtic, però esperançats alhora per la voluntat d’una col·laboració i coordinació més estreta entre tots els agents.

Galeria