El centre tecnològic Eurecat ha creat, en el marc del projecte VIPO, una eina formativa de realitat virtual pensada per facilitar
“la incorporació de personal qualificat a les tasques de la vinya, contribuint a la millora de la competitivitat del sector vitivinícola”,
explica el cap de la Línia de Visualització Interactiva de la Unitat de Tecnologies Audiovisuals d’Eurecat, Toni Torrente.
En aquest sentit, s’ha dissenyat un prototip de tisora de poda amb sensors que permet simular en un entorn virtual una experiència propera a la realitat i als paràmetres d’una vinya real.
El projecte ha posat en marxa també una plataforma formativa basada en intel·ligència artificial que és fàcilment utilitzable i personalitzada, a través de la qual es realitza un curs d’iniciació a la poda fent servir el prototip de tisora amb sensors.
D’aquesta manera, afegeix Toni Torrente,
“es combinen les activitats dels alumnes, que es van registrant en base a les mètriques de progrés establertes i que permeten augmentar la complexitat dels exercicis proposats que es mesuren en temps real, i així, es va avaluant la capacitació de forma continuada en un context formatiu basat en el concepte ‘learning by doing’”.
Per altra banda, s’està treballant amb dades d’evolució de les vinyes reals per tal d’acabar obtenint un model intel·ligent que permeti estimar els efectes dels diferents tipus de poda al llarg de l’any. Per aquest motiu, i en col·laboració amb els cellers participants, s’està recollint material visual periòdicament durant un any per obtenir un generador virtual de ceps que aproximi les seves característiques de creixement en base a les intervencions dels alumnes als entorns virtuals immersius.
El projecte VIPO està coordinat pel clúster vitivinícola català Innovi i compta, juntament amb Eurecat, amb la participació de Vitartis, Adecco, Vitivin, Arvipo i Bodega Cuatro Rayas.