- El centre tecnològic Eurecat destaca que la Intel·ligència Artificial Generativa serà clau per interpretar ingents quantitats de dades biològiques i accelerar la innovació en el sector de la salut.
- Amb la seqüenciació i edició genètica, segons el director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, s’obren aplicacions en teràpia gènica, en l’ús de microorganismes com a “fàbriques dirigides” de molècules que esdevindran actius comercials.
- La biomanufactura s’aplicarà en el cribratge massiu d’ingredients i fàrmacs, per modelitzar patologies i per detectar-ne possibles punts de tractament.
Reus, 15 de gener de 2024.- L’explosió del potencial de la Intel·ligència Artificial Generativa serà protagonista en el sector de la salut durant 2024, juntament amb l’edició genètica i les seves aplicacions en la medicina de precisió, la biologia sintètica, de manera que facilitarà la generació de nous ingredients per al sector alimentari i principis bioactius per al sector farmacèutic, promovent així la innovació en la biotecnologia empresarial, segons posa en relleu el director científic de l’Àrea de Biotecnologia del centre tecnològic Eurecat, Francesc Puiggròs.
Des de la seva òptica, en paral·lel a l’establiment de les bases del marc normatiu per al seu ús, “la capacitat de la Intel·ligència Artificial Generativa per anar més enllà de l’ús d’algorismes definits i patrons existents, i poder emprar xarxes neuronals d’aprenentatge automàtic per generar un contingut que simula la creativitat humana, serà clau per aplicar al Big Data del sector salut, interpretar les ingents quantitats de dades biològiques disponibles i accelerar la innovació en el sector de la salut”.
Entre altres exemples, Francesc Puiggròs destaca “el potencial per a l’automatització de processos per accelerar el descobriment de principis biològics per ser aplicats al sector farmacèutic o a l’alimentari i l’anàlisi automàtic de text científic per optimitzar el disseny experimental per validar-los”.
El director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat també incideix en el recorregut que aquesta tecnologia obre per al descobriment de “nous productes eficients per al benestar humà o la detecció i classificació d’imatges per detectar, diagnosticar i tractar, en un temps fins ara impensable, gradacions de tumors o els símptomes de patologies incipients”.
Seqüenciació i edició genètica
Pel que fa a les tecnologies de seqüenciació, permeten al sector empresarial comprendre millor els genomes i poder fer ús de tècniques com el CRISPR que milloren la precisió de l’edició genètica, de manera que “obren les aplicacions en teràpia gènica, en l’ús de microorganismes com a ‘fàbriques dirigides’ de molècules que esdevindran actius comercials”, remarca Francesc Puiggròs.
En aquest apartat, “malgrat que encara és incipient i que també s’ha de contextualitzar el seu marc normatiu, 2024 ha de ser un any on s’incrementi el coneixement d’aquesta tecnologia i les seves aplicacions en medicina de precisió, biologia sintètica i generació de nous ingredients i principis actius per emprar en el sector alimentari, el mèdic i, en general, per al sector de la biotecnologia empresarial”, especifica.
Biomanufactura, aplicació de la microfluídica i sistemes in vitro avançats
El director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat exposa també que “la biotecnologia està avui immersa en l’optimització de tecnologies que afavoreixen la capacitat de simular els entorns biològics en un laboratori i a petita escala”.
En aquest punt, assenyala, “la biomanufactura, que és l’enginyeria de teixits, i la microfluídica en un entorn cel·lular in vitro permetran avançar en la fabricació sostenible i a gran escala de productes” en l’àmbit de la biomedicina i de la biotecnologia.
D’aquesta manera, d’acord amb Francesc Puiggròs, “mitjançant la generació de dispositius organ-on-a-chip que simulen la fisiologia d’òrgans o tipus d’òrgans en xips petits o també organoides, és a dir, estructures 3D similars a un òrgan diminut generat a partir del cultiu de cèl·lules, s’aplicaran en el cribratge massiu d’ingredients i fàrmacs, per modelitzar patologies i detectar-ne possibles punts de tractament i contribuiran a l’optimització, a mig termini, de l’ús de models animals d’experimentació”.
Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email [email protected] o al mòbil 630 425 169.
Sobre Eurecat
Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 700 professionals que generen un volum d’ingressos que supera els 55 milions d’euros anuals i dona servei a 2.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa en més de 200 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 181 patents i 10 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org