Un estudi de l’IISPV i l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona permetrà crear un dispositiu pioner per fer un seguiment més acurat de pacients amb diabetis

Un estudi de l’IISPV i l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona permetrà crear un dispositiu pioner per fer un seguiment més acurat de pacients amb diabetis

Redacció: 27/11/2024

  • Es tracta d’un software que permetrà ajustar les dosis d’insulina de forma més adequada als nivells de glucosa en sang de pacients amb diabetis que estan ingressats tant en hospitals com en altres centres sanitaris
  • Se sap que en els pacients amb diabetis ingressats per qualsevol malaltia la possibilitat de complicacions disminueix si tenen els nivells de glucosa controlats

La diabetis és una malaltia metabòlica complexa i crònica que es caracteritzada per uns nivells elevats de glucosa en sang. Pot anar acompanyada d’altres problemes de salut com ara la hipertensió, l’obesitat, afeccions cardiovasculars o la malaltia renal crònica. El tractament i la gestió de la diabetis són complexes perquè cada pacient requereix ajustos individuals i regulars en la teràpia sota l’atenció dels professionals sanitaris. La quantitat d’insulina a administrar al pacient es fa en funció de la glucosa en sang en aquell moment i dels àpats que no fa.

Un mal control de la glucosa en pacients amb diabetis pot provocar ingressos hospitalaris, estades hospitalàries perllongades, augment del risc d’infecció, un deteriorament després d’un infart de miocardi o caigudes, insuficiència respiratòria i renal aguda i, fins i tot, pot incrementar la mortalitat.

Quan els pacients ingressen a l’hospital, sovint cal adaptar la teràpia de la diabetis que segueixen habitualment i es recomana l’ús d’insulina subcutània, ja que els fàrmacs orals (que són els que prenen normalment) poden interferir amb altres tractaments o el requeriment d’insulina pot canviar ràpidament a causa de la malaltia que ha ocasionat l’ingrés. Cada pacient requereix ajustaments individuals, per evitar hiperglucèmies o episodis d’hipoglucèmia perillosos. De moment, encara no s’ha trobat cap solució que permeti automatitzar i estandaritzar el tractament i la gestió de la diabetis per a cada pacient hospitalitzat. En aquest sentit, poder desenvolupar i implementar un algoritme amb l’ajuda de la IA és clau: ajudaria els i les professionals sanitaris a prendre millors decisions i beneficiaria la salut d’aquests pacients.

Amb l’objectiu d’aportar solucions a aquesta realitat, el Grup d’Estudi en Malalties Metabòliques Associades a la Insulin-Resistència (GEMMAIR), format per investigadors i investigadores de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i per personal sanitari de la Unitat de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, està treballant en un projecte de recerca conjuntament amb diferents socis europeus per a la implementació i avaluació d’un software de decisió terapèutica. Es tracta d’un algoritme que permetrà fer un seguiment més acurat dels nivells de glucosa a la sang d’aquest tipus de pacients quan estan ingressats alhora que possibilitarà que es pugui donar una indicació de dosi d’insulina. “Hem vist que quan aquests pacients estan ingressats a un hospital i tenen sota control els nivells de glucosa, tenen menys riscs de complicacions i de mortalitat”, explica la Dra. Teresa Auguet Quintillà, responsable del Grup de Recerca GEMMAIR i cap del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Fruit de l’esforç dels investigadors i investigadores de l’IISPV, de l’equip sanitari d’aquest servei de medicina interna i de la resta de socis europeus, el software (conegut com a GlucoTab i pensat per ser usat en dispositius digitals) podrà ser validat i en un futur ja es podrà implementar en hospitals, residències i en l’atenció domiciliària. “Quan una persona amb aquesta patologia queda ingressada a un hospital se li fa un seguiment minuciós de la glucosa per evitar els riscs prèviament descrits. Les dosis d’insulina se li van ajustant depenent de l’evolució que té i en funció de diferents paràmetres. Gràcies a aquest dispositiu i amb l’ajut de la intel·ligència artificial aquest mateix ajustament podrà ser més acurat i el podrà fer la mateixa infermera (amb la validació final del personal sanitari de medicina interna). En el cas de validar-se aquesta eina, podrà ser usada posteriorment no només en hospitals, sinó també en centres d’atenció primària o residències, facilitant la tasca dels professionals”, afegeix la Dra. Auguet.

La Medical University of Graz (Àustria) és la institució que lidera el projecte, que s’implementarà en diferents centres sanitaris d’Europa gràcies a la col·laboració amb EIT Health i els seus socis a Espanya (l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, la Fundació Institut Universitari per a la Recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) i l’Institut Català de la Salut), Suècia (regió Stockholm Danderyd University Hospital), Dinamarca (regió Hovedstaden Steno Diabetes Center) i la República Txeca (Institute for Clinical and Experimental Medicine).