Un estudi d’Eurecat revela que un multi-ingredient bioactiu podria millorar la salut de les dones en la menopausa

Un estudi d’Eurecat revela que un multi-ingredient bioactiu podria millorar la salut de les dones en la menopausa

Redacció: 28/05/2024

Un estudi del centre tecnològic Eurecat revela que un multi-ingredient de compostos bioactius que conté fitosterols i els polifenols hesperidina i curcumina exerceix efectes beneficiosos similars als tractaments de reemplaçament hormonal per fer front a alteracions metabòliques i cardiovasculars que poden donar-se en la menopausa, de manera que podria ser una teràpia alternativa per a millorar la salut de les dones en aquesta etapa biològica.

Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista científica “Food and Function” i assenyalen que els efectes del tractament amb aquest multi-ingredient són molt semblants a un tractament farmacològic basat en injeccions de l’hormona estradiol, que simula una teràpia de reemplaçament hormonal que segueixen certes dones en la post-menopausa.

L’equip investigador suggereix que la suplementació amb el multi-ingredient podria ser una teràpia alternativa al reemplaçament hormonal potencialment útil, per fer front a l’obesitat i a les alteracions metabòliques que poden donar-se en dones associades a la menopausa, a falta d’estudis en humans que validin aquests resultats.

El director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Dr. Antoni Caimari, destaca que

“tot i que la prescripció de la teràpia de reemplaçament hormonal segueix sent la solució més eficaç per fer front als símptomes o les alteracions metabòliques que es poden produir en dones en la post-menopausa com a resposta al cessament de la producció d’estrògens, en els últims anys hi ha hagut un interès creixent per trobar teràpies alternatives per combatre l’obesitat, les alteracions metabòliques associades i l’osteoporosi que poden ocórrer a la menopausa”.

A l’etapa de la menopausa, la disminució gradual de la producció d’estrògens pot causar diversos símptomes vasomotors, com sufocacions, trastorns del son i suors nocturns. A més, aquest procés d’envelliment pot estar associat a osteoporosi, augment de pes corporal i un canvi en la distribució de la grassa corporal amb una major acumulació de grassa abdominal. Aquest últim fet pot comportar l’aparició d’alteracions metabòliques com la hipercolesterolèmia, la hipertensió i la resistència a la insulina, augmentant el risc de patir malalties cardiovasculars, que representen el 47 per cent de les morts en dones a nivell mundial.

I afegeix que

“en aquest estudi vam demostrar que la suplementació oral amb el multi-ingredient va disminuir el contingut de greix corporal i va incrementar la quantitat de massa magra, suggerint que la combinació d’hesperidina, curcumina i fitosterols produeix un canvi en la composició corporal cap un perfil més saludable”, indica l’investigador de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat i primer autor de l’article Julio Baudín. A més, “aquest tractament també va millorar la sensibilitat a la insulina i un marcador de risc de malaltia cardiometabòlica”.

L’estudi, que forma part del projecte She Health, s’ha dut a terme amb un model preclínic que simula el guany de pes i de greix corporal, així com les alteracions metabòliques associades a l’obesitat que poden tenir lloc en dones en post-menopausa.

L’article a la revista científica “Food and Function”, amb factor d’impacte 6,1, té també com a coautors al director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Dr. Francesc Puiggròs, i als investigadors de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat Dra. Julia Hernandez-Baixauli i Dr. Sergio Quesada-Vázquez. L’estudi s’ha desenvolupat en el marc de la tesi de l’investigador Julio Baudín, codirigida pel director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Dr. Antoni Caimari, i el Dr. Lluís Arola, del Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la Universitat Rovira i Virgili. A més, ha comptat amb la participació de la Dra. Francisca Mulero, de la Unitat de Imatge Molecular del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO).

Galeria