El Centre de Ciències Òmiques consolida a Reus el seu lideratge en la recerca en tecnologies òmiques amb un nou equipament d’alta resolució

El Centre de Ciències Òmiques consolida a Reus el seu lideratge en la recerca en tecnologies òmiques amb un nou equipament d’alta resolució

Redacció: 16/06/2023

· El Centre de Ciències Òmiques, amb seu a Reus, és una unitat mixta de la Universitat Rovira i Virgili i del centre tecnològic Eurecat i node de la Infraestructura Científica i Tècnica Singular OmicsTech.

· L’equipament d’alta resolució ha estat finançat amb gairebé un milió d’euros pels ajuts públics per a les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars per part del Ministeri de Ciència i Innovació i pels Fons Next Generation de la Unió Europea, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

· Es tracta d’una eina essencial en l’aplicació de la recerca en metabolòmica i proteòmica en els àmbits de les ciències de la vida, la biomedicina, l’agroalimentació i el medi ambient.

Reus, 15 de juny de 2023.– El Centre de Ciències Òmiques, unitat mixta de la Universitat Rovira i Virgili i del centre tecnològic Eurecat i node de la Infraestructura Científica i Tècnica Singular OmicsTech, amb seu a Reus, ha incorporat un nou espectròmetre de masses d’alta resolució essencial per a la recerca de metabolòmica i proteòmica, en els àmbits de les ciències de la vida, la biomedicina, l’agroalimentació i el medi ambient.

L’espectòmetre de masses Orbitrap Eclipse Tribrid de Thermo Scientific ha estat finançat amb gairebé un milió d’euros pels ajuts públics per a les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars pel Ministeri de Ciència i Innovació i pels Fons Next Generation de la Unió Europea en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

“L’equip Orbitrap Eclipse Tribrid és molt versàtil i, gràcies a la seva alta resolució i sensibilitat es pot utilitzar en una àmplia varietat d’aplicacions, incloent-hi camps com la proteòmica, metabolòmica, lipidòmica i anàlisi de glicans, entre d’altres”, explica la directora de la Unitat de Ciències Òmiques d’Eurecat a Reus i coordinadora tècnica de

la Unitat mixta del Centre de Ciències Òmiques, formada per professionals d’Eurecat i la URV, Núria Canela.

Així, “en el camp de la biomedicina permetrà la identificació i quantificació de proteïnes i metabòlits en baixes concentracions en mostres biològiques, facilitant la comprensió de les vies metabòliques en diferents condicions fisiològiques o patològiques, el descobriment de biomarcadors que poden contribuir al diagnòstic primerenc de malalties, el seguiment de la progressió de malalties i la personalització de tractaments mèdics. A més, també es pot utilitzar en el descobriment i desenvolupament de fàrmacs, mitjançant l’anàlisi de la farmacocinètica i la farmacodinàmia de compostos bioactius”, detalla Núria Canela des de la Unitat mixta del Centre de Ciències Òmiques.

D’altra banda, l’equipament té aplicació en els àmbits del medi ambient i l’agroalimentació en els quals es pot utilitzar per detectar i quantificar residus de plaguicides, contaminants ambientals i toxines en aliments, per garantir la seguretat alimentària i el compliment de les regulacions sanitàries. “Alhora l’equip permet l’anàlisi de contaminants orgànics persistents, compostos químics en aigua i sòls, així com els estudis dels efectes dels contaminants a organismes vius, analitzant la biodisponibilitat i el metabolisme de compostos tòxics en diferents espècies”, assenyala Núria Canela.

El nou equipament d’alta resolució combina tres tipus d’analitzadors de masses i resulta una eina essencial en l’aplicació de les tecnologies òmiques, especialment pel que fa a la recerca en metabolòmica i proteòmica.

Segons el director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Antoni Caimari, “totes aquestes aplicacions obriran noves oportunitats per al centre, ja que ens permetran ampliar la nostra cartera de serveis, potenciar la recerca en metabolòmica i proteòmica i augmentar la capacitat de processament de mostres”.

Les tecnologies òmiques i el seu potencial en la medicina i la nutrició personalitzades

La nova eina se suma a les tecnologies punteres del Centre de Ciències Òmiques (COS), que juntament amb el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) i la Unitat de Proteòmica del CRG i UPF formen la ICTS OmicsTech.

El Centre de Ciències Òmiques ofereix una gamma completa de serveis de recerca de biomarcadors en els diferents àmbits de la salut, alimentació i medi ambient, des del

suport en el disseny de projectes fins a l’anàlisi i integració de les dades obtingudes en diferents tecnologies òmiques.

Aquestes tecnologies ofereixen un gran potencial en els àmbits de la medicina i la nutrició personalitzades, en els que es fa ús de la informació genètica, biomarcadors moleculars i òmics, i informació sobre l’estil de vida de la persona.

“Aquestes dades permeten millorar el diagnòstic i el tractament de malalties, seleccionant el tractament més adequat per a cada pacient en la medicina personalitzada”, assenyala el director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat.

I pel que fa a la nutrició personalitzada, “fan possible donar unes recomanacions nutricionals adaptades a l’individu i contribuir així a millorar la salut i prevenir de forma més efectiva malalties derivades d’uns hàbits poc saludables o que són inherents a l’envelliment”, afegeix.

En conjunt, les tecnologies òmiques abasten àmbits de recerca com la genòmica, que estudia els gens i la seva funció; la transcriptòmica, que se centra en l’expressió dels gens; la proteòmica, que analitza els nivells de les proteïnes, les seves modificacions i interaccions, o la metabolòmica, que investiga els nivells de metabòlits.

Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email [email protected] o al mòbil 630 425 169.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 700 professionals que generen un volum d’ingressos que supera els 55 milions d’euros anuals i dona servei a 2.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa en més de 200 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 181 patents i 9 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org