Eurecat desenvolupa una tecnologia d’encapsulació per als nous productes sanitaris dirigits a prevenir malalties de la viticultura

Eurecat desenvolupa una tecnologia d’encapsulació per als nous productes sanitaris dirigits a prevenir malalties de la viticultura

Redacció: 13/04/2023

  • L’ús en l’agricultura de les microcàpsules biodegradables de coure desenvolupades per Eurecat en el marc del projecte COPPEREPLACE, permet disminuir la contaminació del sòl i aqüífers. 
  • Optimitzant la dosi de les aplicacions es pot estalviar un 20% d’aigua i més d’un 25% de producte amb el mateix nivell de control del míldiu, un conjunt de malalties criptogàmiques que sol afectar la vinya.
  • Els assaigs de camp amb la formulació del producte amb microcàpsules han obtingut uns resultats prometedors que han demostrat que amb menys contingut de coure es pot obtenir una eficàcia similar.

Tarragona, 4 d’abril de 2023.- El centre tecnològic Eurecat ha desenvolupat, en el marc del projecte internacional COPPEREPLACE, una tecnologia d’encapsulació per als nous productes fitosanitaris adreçats a prevenir malalties de la viticultura, com ara el míldiu, basada en una formulació amb microcàpsules biodegradables, que incrementa l’efectivitat del producte i permet disminuir-ne la quantitat de coure emprada en el tractament.

Els resultats de les proves de camp realitzades “són prometedors, perquè mostren la possibilitat de reduir l’ús del coure en viticultura i, per tant, evitar la contaminació d’aqüífers i del sòl en vinyes”, subratlla el responsable de Línia de Membranes i Encapsulació de la Unitat de Tecnologia Química del centre tecnològic Eurecat i investigador principal del projecte a Eurecat, el Dr. Bartosz Tylkowski.

En conjunt, dins del projecte COPPEREPLACE s’han realitzat assajos tècnics al camp i al laboratori, amb l’objectiu d’avaluar productes alternatius al coure com a agent de control de les malalties de la vinya, que han mostrat que alguns dels productes que millor van respondre contenien gluconat de coure o sulfat tribàsic.

La Universitat Politècnica de Catalunya ha liderat l’activitat tècnica centrada en l’optimització de la distribució en esprai de fitosanitaris concloent que l’ús de tecnologies innovadores conjuntes, entre les quals hi ha l’ús de microcàpsules de coure, poden ajudar a estalviar un 25% de producte i un 20% d’aigua en les aplicacions per al mateix nivell de control, traduint-se en un benefici econòmic i ambiental.

COPPEREPLACE també ha posat el focus als sòls, analitzant un total de deu sòls diferents en funció del seu pH i del contingut en matèria orgànica. Així, després dels assajos s’ha conclòs que la vulnerabilitat dels sòls de vinya a la contaminació amb coure augmenta en reduir-se el pH. A més, l’ús de bioabsorbents que incrementin el pH i el contingut en carboni del sòl, poden ajudar a reduir els impactes del coure sobre la biota del sòl.

Dins l’estudi, s’ha avaluat també l’impacte econòmic, mediambiental i social de les noves tècniques de reducció del coure a les vinyes a través d’enquestes. De l’anàlisi de les respostes recollides, es pot concloure que amb l’ús de les noves tecnologies d’aplicació s’observa una optimització del tractament amb el producte fitosanitari, ja que la reducció del coure es va constatar fins a un 40% i podria arribar a un 60% amb tècniques de precisió.

A la presentació de resultats del projecte, celebrada a VINSEUM a Vilafranca del Penedès, s’ha posat en valor la xarxa de coneixement creada amb un total de 26 entitats de tres països diferents. L’acte ha comptat amb un espai de debat on s’ha tractat la possible continuïtat del projecte, la seva rellevància internacional i alguns aspectes normatius estratègics per afrontar el futur de l’ús del coure en viticultura.

COPPEREPLACE ha comptat amb un pressupost d’1,6 milions d’euros i ha rebut un finançament d’1,1 milions d’euros per part del Programa de Cooperació Territorial Europa Sudoccidental (Interreg Sudoe), a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

La Plataforma Tecnológica del Vino ha liderat aquest projecte en què, a més d’Eurecat, han participat Associaçao para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense (ADVID), Institut Français de la Vigne et du Vin (IFV), Centro de Valorización Ambiental del Norte (CVAN), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Vignerons Bio Nouvelle Aquitaine (SVBNA), Universidade do Porto (GreenUPorto), Universidad de Vigo (UVIGO), així com els cellers Familia Torres, Jean Leon, Sogrape Vinhos i LBS (Gerard Bertrand).

Més informació sobre el projecte en aquest enllaç: coppereplace.com/

Podeu ampliar la informació o sol·licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email [email protected] o al mòbil 630 425 169.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 700 professionals que generen un volum d’ingressos que supera els 55 milions d’euros anuals i dona servei a 2.000 empresesR+D aplicatserveis tecnològicsformació d’alta especialitzacióconsultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa en més de 200 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 181 patents i 9 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovaciódisminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzata mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org